O projektu

section-cover


Najveći potrošač energije u Srbiji je sektor zgrada sa udelom od oko 34% ukupne finalne potrošnje energije. Građevinski fond u Srbiji čini ukupno 2,2 miliona privatnih i oko 25.000 javnih zgrada. Otprilike polovina svih zgrada je starije od 50 godina.

Sadašnji uslovi u javnim zgradama, posebno u obrazovnim ustanovama, nisu najsavremeniji. Ti uslovi su prilično slabi zbog nedovoljnog grejanja, osvetljenja i ventilacije.

U zdravstvenim ustanovama, uslovi lečenja su loši zbog nedovoljno zagrejanih/hlađenih bolnica i lošeg kvaliteta vazduha u zatvorenom prostoru.

Potencijal energetskih ušteda u sektoru stambenih i javnih zgrada je najveći od svih sektora i iznosi oko 35%, odnosno 40% potencijala za uštedu energiju.

Obnova i poboljšanja građevinskog fonda u Srbiji predstavlja veliki potencijal za uštedu energije, ali i dekarbonizaciju zgrada i dugoročnu klimatsku neutralnost.

EU je predložila produbljivanje ovog nastojanja, uvođenjem zgrada sa gotovo nultom potrošnjom energije – standarda koji svaka zemlja treba da definiše kako bi imala zgrade sa veoma visokim energetskim učinkom. Količina energije potrebna za takve zgrade je skoro nula ili veoma niska i trebalo bi da u značajnoj meri bude pokrivena energijom iz obnovljivih izvora, uključujući energiju iz obnovljivih izvora proizvedenu na licu mesta ili u blizini.

Brza obnova građevinskog fonda u Srbiji mogla bi doneti još veću uštedu energije ukoliko bi renoviranje uključivalo super termoizolaciju, ekstremno smanjenje solarnog opterećenja kroz fasadu, visoko efikasne i automatizovane sisteme za klimatizaciju i osvetljenje prostora i korišćenje obnovljive energije za sopstvenu potrošnju.

EU promoviše ovaj koncept kroz dodatnih 4,5 miliona evra bespovratnih sredstava iz IPA fondova za tekuće investicije u rekonstrukciju javnih zgrada u okviru Programa „Energetska efikasnost u javnim zgradama“ koji vodi KfW i Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima sa budžetom od 38,5 miliona evra.

Cilj akcije je povećanje energetske efikasnosti i smanjenje emisije ugljenika u određenim javnim zgradama u Srbiji kroz inovativna i pametna rešenja, promovišući između ostalog zgrade sa gotovo nultom potrošnjom energije (NZEB) ili više.

To će dovesti do značajnih ušteda energije i smanjenja emisija u odabranim javnim zgradama.

Akcija uključuje i tehničku pomoć u postavljanju standarda za zgrade sa gotovo nultom potrošnjom energije u Srbiji.

Akcija je počela u avgustu 2021. godine i trajaće do februara 2026. godine.

Sektor
  • Energetika
Komponente
Grad / Region
Srbija
EU donacija
4.500.000 €
Pregovaračko poglavlje
  • 15 - Energetika
Vreme implementacije
Avgust 2022. - Avgust 2024.
Korisnik
Ministarstvo rudarstva i energetike i Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture